Fruitteler FV Doucé

Fruitteler FV Doucé

Dirk Doucé en zijn zoon Kristof schuwen de grote investeringen niet. Zo staat er een windmolen op het domein van deze Limburgse fruittelers en lieten ze koelcellen installeren met een milieuvriendelijk koelingssysteem voor hun appels en peren. KBC Agro verleent het bedrijf al sinds de start deskundige begeleiding en advies. KBC is dan ook de uitgelezen partner voor innovatieve land- en tuinbouwers, en dat niet alleen voor de financiering van hun projecten.

Een windmolen op een boerenerf? Dirk Doucé maakte dit idee waar, als eerste in Vlaanderen. “Toen mijn vrouw Carine en ik dertig jaar geleden ons fruitbedrijf uit de grond stampten, konden we niet vermoeden dat passanten ooit onze windmolen zouden bewonderen”, steekt Dirk van wal. Het familiebedrijf is in de loop der jaren sterk gegroeid, en met zoon Kristof is ook de toekomst verzekerd.

Dirk getuigt van een sterke toekomstvisie. “Kristof gaat nog zo’n veertig jaar boeren, dus moeten wij vooruitkijken. De terugverdientijd van deze molen bedraagt zo’n twaalf jaar. Je moet durven je nek durven uit te steken voor innovatieve technieken. Ik ben een groot voorstander van duurzame energie en vind een windmolen ook gewoonweg mooi”, lacht hij. Het pad van Adams leidt langs groei en vernieuwing en is bezaaid met stevige stappen richting circulaire landbouw. “In 2015 bereidden we onze huidige innovaties al voor door de bouw van een melkveestal met dichte vloer, zonder roosters”, legt Raf Adams uit. “De gedachtegang hierachter: in de toekomst de mest vergisten om daarmee groene stroom te genereren.”

“Je moet durven je nek uit te steken voor innovatieve technieken. Ik ben een groot voorstander van duurzame energie en vind een windmolen ook gewoonweg mooi.”
Fruitteler Dirk Doucé

Duurzaam ondernemen ten top

Voor de financiering klopte Dirk aan bij KBC. “Dan zijn we zeker van goede voorwaarden. We hebben nooit een beroep gedaan op een andere partner omdat we erg tevreden zijn over onze samenwerking. Met onze relatiebeheerder hebben we grondig de voor- en nadelen gewikt en gewogen alvorens over te gaan tot de investering van zo’n 230.000 euro.”

Johan Blocquiaux, directeur Agrokantoor KBC: “Wij monitorden het rendement, bekeken de subsidiemogelijkheden - een kwart werd gesubsidieerd door het Vlaams Energieagentschap - en volgden het vergunningsbeleid op. De financiering van deze windmolen is een fraai voorbeeld van hoe KBC zijn beleid rond duurzaam ondernemen in de praktijk brengt.”

De fruittelers Doucé overwegen nu verdere investeringen. “Als aanvulling denken we aan zonnepanelen”, vertelt Kristof. “Met een piekvermogen van 55 kW genereert de windmolen een derde van de stroom die ons bedrijf nodig heeft. Het merendeel daarvan gaat naar onze koelcellen.”

Koeling zonder kwaliteitsverlies

In 2014 lieten Dirk en Kristof twintig koelcellen bouwen met een capaciteit van 3. 000 ton. Daarbij deden ze hun reputatie als innovatieve pioniers alle eer aan. “De koeling gebeurt met ammoniak, terwijl de meeste koelingssystemen op basis van Freon werken”, legt Dirk uit. “Maar is echter zeer schadelijk voor het milieu als het in de atmosfeer terechtkomt. Ammoniak is een niet-vervuilend natuurproduct. Destijds was dat het eerste koelmiddel voor fruitfrigo’s, maar dit systeem heeft een meerprijs van ruim 20%.”

Toch waagde Dirk de stap. “Op termijn zal deze investering lonen, want de installatie kost veel minder aan onderhoud en verbruikt zo’n 30% minder elektriciteit, waardoor de meerprijs op 4 à 5 jaar is terugverdiend.”
Kristof vult aan: “Ammoniak heeft nog belangrijke voordelen: de koeling gaat sneller, wat ervoor zorgt dat het fruit veel minder uitdroogt. Je behoudt dus een lekker sappig stukje fruit, en daar draait het tenslotte om. Omdat er minder vocht verloren gaat, vermijden we gewichtsverlies van het fruit. En omzet is gewicht maal prijs. In deze geglobaliseerde markt, waar prijsschommelingen sterk spelen, is kwaliteit voor een fruitbedrijf uiteraard belangrijk. Om je appels en peren ook in optimale conditie bij de klant te krijgen, is een perfecte koeling noodzakelijk.”

Experts met kennis van de sector

Een eigen koeling zal nog aan belang winnen. “Door de klimaatopwarming hebben we vaker hoge temperaturen in de plukperiodes, wat maakt dat het fruit snel moet worden gekoeld”, verklaart Kristof. “Het gaat rechtstreeks in onze koelcellen en van daaruit naar de sorteerruimte. We besparen zo ook op transportkosten, en dat betekent alweer een lagere ecologische voetafdruk. Koeling op ammoniak is dan wel het duurste qua investering, het is qua duurzaamheid de beste keuze, zowel op ecologisch als op financieel vlak, en het garandeert kwaliteit.”

KBC stond ook voor dit project in voor de financiering en bracht onder andere steun vanuit het VLIF in orde. “Als boerenzoon kreeg ik de voeling met de land- en tuinbouw met de paplepel mee”, vertelt Johan. “Ik ken ook de praktische kant van de sector door en door. KBC heeft in heel Vlaanderen experts inzake land- en tuinbouw. Daarom heeft KBC Agro altijd een streepje voor heeft.”

Meer info?

Contacteer me

Slakwekerij Desmet: “Groeien met een duidelijke toekomstvisie”

In Izegem hebben Mirjam en Johan hun slakwekerij in de loop van de voorbije jaren uitgebreid tot een oppervlakte van maar liefst  50 000 m². 

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Jan Vermeiren nam het ouderlijk pluimveebedrijf over

Sinds kort bezit Jan Vermeiren 100% van de aandelen van bvba Hoender-Ei. Dat is het pluimveebedrijf dat zijn vader Johan uit de grond stampte en waarin Jan al een tiental jaren meedraaide. Maar een volledige overname is toch nog wat anders. Want hoe zorg je ervoor dat ook de kinderen die het bedrijf niet verderzetten toch hun deel van de koek krijgen? De familie Vermeiren slaagde erin die knoop netjes te ontwarren, met behulp van de boekhouder en het team van KBC Agro.

Sierteler Gert Gernée: "De investering leverde een capaciteitsverhoging op van 30%”

Gert Gernée is gepassioneerd door siergrassen en vaste planten. Enkele jaren geleden deed hij zijn grootste investering tot nu toe: de aankoop van een groot stuk grond met serre.